Франция ще разреши камери в съдебните зали

OFFNews 14 април 2021 в 18:50 1333 0

За пръв път Франция планира да позволи поставянето на камери в съдебните зали като част от реформи на съдебната система в страната, съобщи министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети след правителствено заседание днес.

На него бе представен законопроект, с който правителството се надява да възстанови доверието в съдилищата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Французите вече нямат доверие в съдебната система, каза правосъдният министър пред журналисти. Публичността на съдебните заседания е голяма демократична гаранция, изтъкна той, като цитира проучване на френския изследователски институт Cevipof (Севипоф), че само 48% от французите имат доверие в националната съдебна система при 69 на сто в Германия и 61 процента във Великобритания.

Проучването показа, че анкетираните смятат френското съдопроизводство за твърде бавно и недостатъчно енергично в някои наказателни дела.

Дюпон-Морети е бил адвокат в продължение на 36 г. преди да стане министър на правосъдието със задача да реформира системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови