Фон дер Лайен: Путин се опита да ни постави на колене, но се провали

OFFNews Последна промяна на 09 ноември 2022 в 18:21 2625 0

Фон дер Лайен

Снимка БТА

Урсула фон дер Лайен

За да ни постави на колене, (руският президент Владимир) Путин направи всичко, но се провали напълно, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че от началото на войната в Украйна руските газови доставки за ЕС по тръбопроводи са били намалени с 80%. Въпреки това днес европейските газови хранилища са запълнени до 95 процента, посочи председателят на ЕК.

"Успяхме да заместим по-голямата част от спрените количества, удвоихме вноса на втечнен газ от САЩ. Намалихме потреблението на газ с 15 на сто. В началото на войната се опасявахме от липса на достатъчно газ, но това не само не се случи, а дори вече сме готови за зимата. Цените на газа паднаха с 2/3 спрямо август, когато бяха достигнали върхови стойности, добави Фон дер Лайен.

По думите й предстоят трудности за осигуряването на газ за следващата зима, защото е възможно Русия да прекрати изцяло доставките за ЕС и това би довело до недостиг на втечнен газ. Опасност създава и очакваното раздвижване на азиатската икономика, което ще увеличи търсенето на газ. Всичко това създава заплахата в края на следващото лято да се отчете недостиг на втечнен газ за ново запълване на хранилищата, поясни Фон дер Лайен. Половината от очертаващия се недостиг може да бъде преодолян с предложените по-рано днес от комисията облекчени условия за работа с източници на възобновяема енергия.

"Време е да преминем към доброволно участие в общо договаряне на европейските доставки на газ", настоя шефът на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той призова ЕК бързо да представи законопроекти за овладяване на цените на енергията.

"Войната и енергийната криза пряко удариха икономиката и гражданите. Време е да се действа, отлагането повече не е възможно", обобщи Мишел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови