Фон дер Лайен: Намалете отоплението с 2 градуса по Целзий

OFFNews 25 юни 2022 в 08:05 5760 6

Урсула фон дер Лайен

Снимка БТА/АП

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Докато европейците се подготвят за недостиг на газ, предизвикан от руската война в Украйна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отново повтори призива си към потребителите да пестят енергия, предаде ДПА.

Ако хората в ЕС намалят температурата на отоплението си със само 2 градуса по Целзий и повишат температурата на климатиците си с 2 градуса по Целзий, това би спестило енергия, равна на всичкия газ доставен от Русия по газопровода "Северен поток 1" в Балтийско море, каза тя, цитирана от БТА.

"Така че в това има много потенциал", заяви фон дер Лайен след срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел. Тя добави че източниците на енергия трябва да бъдат диверсифицирани и има нужда от инвестиции във възобновяеми източници.

Енергийните доставки на Европа са изложени на все по-голям риск и Москва намалява доставките на газ в отговор на западните санкции, наложени заради войната в съседна Украйна. Много страни в Европа са силно зависими от руска енергия и Русия вече напълно спря доставките на 12 страни от ЕС, каза Фон дер Лайен.

Германия е сред страните, изправени пред драстично намаляване на доставките, докато Берлин бърза да намали зависимостта на страната от Русия. Министърът на икономиката Роберт Хабек също призова потребителите да използват по-малко енергия. Той също така наскоро обяви, че е задействал второто ниво "етап на предупреждение" от спешния план за газа на правителството. "Най-добре е винаги да се надяваме на най-доброто и да се подготвяме за най-лошото. И точно това правим сега", каза фон дер Лайен и добави, че процесът е започнал по-рано тази година.

И докато са необходими национални мерки, съсредоточени върху вътрешните пазари, тя също така поиска координирани действия в целия ЕС и каза, че предварително условие за това е подробен преглед на ситуацията. Нейната агенция е прегледала всички национални планове за действие при извънредни ситуации, за да гарантира, че всички са подготвени за още ограничения на доставките, каза Фон дер Лайен. Тя работи заедно с индустрията и 27-те страни членки на ЕС по общоевропейски план за ограничаване на търсенето в случай на непредвидени обстоятелства.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1215

  7

  Lyubo

  12.07 2022 в 08:35

  На тая монтаФон-ка с многохилядната заплата и всички екстри и бонуси, които ЕК ( т. е. ние ) и плаща и е все едно дали за отопление /охлаждане ще се плаща 100, 200 или 500 евро на месец. Да му мислим ние, които и плащаме тези разходи, въпреки че няма да можем да плащаме своите !!!

  9342

  5

  Анализи

  25.06 2022 в 22:15

  Спрете да плащате каквото и да белило на Русия, изолираните ги напълно и те ще клекнат. Действа се рязко и енергично.

  10935

  4

  borisboris

  25.06 2022 в 13:01

  Намалете телесната температура с 10-на градуса и всичките ви проблеми вече няма да имат значение ;-)

  -480

  3

  Октим

  25.06 2022 в 12:43

  С удоволствие! Стига да дойде и да ми покаже КАК да намаля парното (например) с ТОЧНО 2 градуса ... По-възрастен съм с една година от този вампир, най-големият русофоб (макар и фоб от фобия да означава друго), който света е виждал, винаги съм бил за една голяма, силна и обща Европа, тъй като от 50 и повече години насам живея в тази истинскта, НО ... с такива изкуфеляци като тази бабичка не виждам изобщо бъдещето на континента ... Всички докопали се до някакаво топло местенце в управлението на ЕС могат само едно, а по-точно да четат пред микрофона това, което им е написано, без изобщо “киселото мляко“ в кратуните им да взима участие в действието. Жалко!!!!
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II