Финландия отваря границите си за туристи от 17 европейски страни, не сме в списъка

OFFNews 09 юли 2020 в 06:34 2543 1

От 13 юли Финландия отваря границите си туристи от 17 европейски страни с ниско равнище на заразяване с нови коронавирус, предаде Франс прес. България не фигурира в списъка. За пътуващите българи се препоръчва 14-дневна карантина.

От следващия понеделник отпадат наложените по границите мерки за страни, в които равнището на заразяване в последните 14 дни е под осем души на 100 000 жители, заяви в комюнике правителството.

Освен това от 13 юли се разрешават служебните командировки и други пътувания по основателни причини между Финландия и Алжир, Австралия, Япония, Нова Зеландия, Тунис и Китай.

На 15 юни Финландия вече отвори границите си за балтийските държави и повечето северни страни (Дания, Норвегия, Исландия) с изключение на Швеция, където равнището на заразяване продължава да е над средното за района.

Седмица по-късно властите обявиха, че от юли вдигат ограниченията за туристите от още 12 европейски страни, смятани за "сигурни" - списък, който днес бе преразгледан и вече не включва Хърватия.

В огласения днес списък влизат Нидерландия, Белгия, Италия, Австрия, Гърция, Малта, Германия, Словакия, Словения, Унгария, Лихтенщайн, Швейцария, Кипър, Ирландия, Андора, Сан Марино и Ватикана.

След две седмици финландските власти ще направят нова оценка на ситуацията, за да преценят дали да добавят още страни или да извадят някои от списъка.

В момента граждани на страни от Шенгенското пространство и Великобритания могат да пътуват до Финландия по работа, по семейни и всякакви други причини, които могат да се разглеждат като основателни.

Финландските власти обявиха също, че от 13 юли отпадат повечето рестрикции, наложени на баровете и ресторантите, които работеха с ограничен капацитет и променено работно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.07 2020 в 08:50

...страхотно...във Финландия през лятото,мечта....ама след две седмици и от там ще ни резнат...България-Америка на Балканите(като епидемия)...като управление-не е ясно кой от Мутрягата и Тръмпи е по-тъп и арогантен....