Европейският съвет прогнозира до 30% популисти в новия ЕП, могат да прокарат дневния си ред

OFFNews 12 февруари 2019 в 09:58 2142 8

Силно представяне на европейските избори тази година може да даде на популистите в ЕС мощни средства за прокарване на техния дневен ред, дори и ако те останат в позиция на малцинство в европарламента. Това се казва в доклад на Европейския съвет за външни отношения (проевропейски мозъчен тръст), публикуван вчера, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според прогнозите делът на крайнодесните и крайнолевите евроскептични депутати в ЕП може да се увеличи от настоящите 23 процента на 28 процента и дори може да прехвърли 30 процента.

"Ако те преминат прага от една трета, това ще бъде значителна количествена промяна в ЕС", казват Сузи Денисън и Павел Церка от мозъчния тръст.

Като поемат контрола върху 33 процента от местата в ЕП, популистките партии могат да влияят на назначенията по върховете на ЕК и да осуетят процедури, свързани с неспазването на принципите на върховенството на закона срещу страни, членки на съюза, като например тази, която бе подета срещу Унгария през 2018 г., се казва в документа.

Един обединен популистки блок освен това може да забави или да блокира приемането на ключови нормативни актове, като например международни споразумения, изискващи парламентарното одобрение.

ЕП има и крайната дума за годишния бюджет на ЕС и дългогодишните планове за разходите.

"Тези избори наистина са от значение. Способността на популистите да парализират взимането на решения в ЕС ще "обезвреди" европейския аргумент, че европейският проект е несъвършен, но може да се реформира", се казва в документа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

7

Bad Horse

12.02 2019 в 14:50

Констатираш проблем, но не казваш как да се реши. Докато стигне до избирателна възраст, нормалния човек вече е индоктриниран и зомбиран тотално.

12407

5

Bad Horse

12.02 2019 в 14:37

Ограмоти ме.

Иначе ще продължавам да съм заблуден и да заблуждавам и други хора около мен. За това говоря - повече диалог трябва, не пренебрежение към другомислещите.

В този смисъл, не можеш да загубиш спор - или печелиш, или си коригираш грешното мнение, тоест пак печелиш. Дори да няма промяна в позициите на никой, поне ще ги разбираме по-добре и ще знаем как изглеждаме от другата страна.

12407

3

Bad Horse

12.02 2019 в 13:24

Значи всички политици са популисти, така ли? Обещават неща, които са фантасмагории. А овцете гласуват ли гласуват и се надяват на утопии.

Но когато някой политик почне да прави нещо което е обещал, и което "елита" смята за грешно, тогава скачат срещу него с епитета "Популист". Тоест, скачат срещу избирателите му, че могат да получат най-накрая нещо желано, колкото и да е грешно.

Начина да се намали затъпяването на човечеството е с просвета, със свобода на словото в Нета и в медиите, с философия, логика, открити спорове на различните страни... Като цяло със замесване на хората повече в политиката, не по-малко.

Вместо това "елита" ни предлага цензура, ограничаване на словото, избутване на неудобните теми и политици в сянка, догматизъм в медии, училища и унивеситети, и като цяло отчуждаване на хората от политиката.

Нека оставим "експертите"и "компетентните" да се грижат за нас, нали? След 300 години просвещение и събуждане на личността, да се върнем към феодализма.

12407

1

Bad Horse

12.02 2019 в 12:03

Ползвайки определението "популист" показвате елитизма и пренебрежението си към обикновените хора. Откъснати сте от живота ни и не разбирате какво искаме. Третирате ни като деца или неандерталци.

На ви сега 1/3 популисти! Още един изборен цикъл и ще сме мнозинство в парламента. Тогава или ЕС ще се промени коренно, или ще се разпадне.

И в двата случая, ще си загубите меките столове. Както и обслужващите ви прислойки в медиите и образованието.