Eвропейската комисия предлага да няма ДДС за жизненоважни стоки и услуги

OFFNews 12 април 2021 в 22:23 2079 0

Европейската комисия предложи да се освободят от данък върху добавената стойност стоки и услуги, които ЕС предоставя на държавите членки и гражданите по време на криза.

Предложението идва вследствие на опита, придобит по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. Установено е, че ДДС, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените бюджети.

Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват, например:

диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване;

лични предпазни средства (ЛПС), като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция;

палатки, походни легла, дрехи и храна;

оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки;

антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод;

кръвни продукти или антитела;

устройства за измерване на йонизиращото лъчение;

разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти; лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещенията и др.

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на Еврокомисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в ЕС.

Получателите може да са държави членки или трети страни, като например национални органи или институции (болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови