Европейската комисия ни отпуска 113 млн. евро по програма "Рибарство"

OFFNews 17 ноември 2015 в 15:00 2409 1

Снимка Архив

Европейската комисия прие инвестиционен пакет на стойност 113 млн. евро за морския сектор, рибарството и аквакултурите в България до 2020 г., съобщи пресслужбата на министерството на земеделието и храните. 

"Тези над 200 милиона лева означават по-сигурна работа и доходи за хиляди рибари, по-стабилни рибни запаси, по-чисти морски и речни води. От това ще спечелят всички, заети в рибния сектор, а до трапезата на българите ще стига повече и по-качествена риба. С одобрението на тази програма пълният пакет от европейско финансиране до 2020 г. в размер на 32 млрд. лева е на разположение на страната ни. Очаквам час по-скоро тези пари да се превърнат в успешни проекти, които променят живота на хората към по-добро", коментира заместник-председателят на Европейската комисия с ресор "Бюджет и човешки ресурси" Кристалина Георгиева.

Финансирането трябва да допринесе за намаляването на въздействието от риболовни дейности върху морската околна среда и за увеличаване на биоразнообразието. 

От министерството съобщават, че за насърчаване на устойчиво екологично, иновативно, конкурентоспособно и основано на знания рибарство ще бъдат отпуснати 25.5 млн. евро. 

Към насърчаване на устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знания аквакултури, характеризиращи се с ефективно използване на ресурсите са насочени 36.2 млн. евро, за насърчаване на изпълнението на общата политика в областта на рибарството - 12.4 млн. евро, за по-висока заетост и териториално сближаване - 17.8 млн. евро.

Други 12.7 млн. евро от програмата са предвидени за насърчаване на предлагането на пазара и преработката, а 3.3 млн. евро - за изпълнение на интегрираната морска политика. 

5.5 млн. евро ще бъдат отделени за техническа помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews