Европарламентът въвежда онлайн гласуването на вота през 2019 г.

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 17:54 4248 5

Гражданите на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват електронно, онлайн или по пощата на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Това се казва в официално предложение на ЕП за промяна в изборното законодателство на ЕС.

На последните европейски избори през 2014 г. четири страни членки не предложиха никаква възможност за гласуване на своите граждани, живеещи в чужбина (Чехия, Ирландия, Малта, Словакия).

Останалите предложиха гласуване по пощата, в посолство, чрез упълномощено лице или по електронен път.

За да се спре двойното гласуване (от хора с граждани с гражданство на повече от една страна членка на ЕС, живеещи в чужбина), евродепутатите искат страните членки да обменят информация помежду си относно гласоподавателите.

В изборите за ЕП ще се участва с официално одобрени водещи кандидати за председател на ЕК. Тези кандидати ще трябва да участват в изборите за ЕП и да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди вота.

Парламентът вече одобри предложение за реформиране на Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г. с 315 гласа „за“, 234 „против“ и 55 „въздържал се“.

Действащите в момента национални правила са доста различни, което според ЕП е в противоречие с понятието за европейско гражданство.

„Искаме да пригодим към новата реалност Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г.“, каза съдокладчикът Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) по време на дебата на 27 октомври.

„Изборите за Европейски парламент продължават да бъдат изцяло национални. Надяваме се, че ще увеличим интереса на гражданите да участват в този важен елемент на вземането на решения в Европа.“, добави Хюбнер.

„Младото поколение трябва да бъде поощрявано да участва в тези избори. Интернет поколението предпочита да гласува електронно, с едно натискане на бутона, вместо да ходи до общината или някое училище“, заяви съдокладчикът Йо Лайнен (Групата на социалистите и демократите, Германия).

В някои страни списъците с кандидатите се затварят едва 17 дни преди изборите. Не разбирам как е възможно да се провежда кампания по този начин, коментира Лайнен.

ЕП гласува за краен срок за установяване на списъците с кандидати от 12 седмици преди изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2015 в 02:40

Работната седмична програма в Европейския парламент: " Днеска будуват, утре флиртуват, вдругиден си пазаруват, после пък празнуват и накрая пак пируват. Седмицата свърши, месецът привърши и годината завърши, а работата... не свърши ." .

13.11 2015 в 02:31

Петър-Емил е като дядо си мил. Препънат в гората, върви по тревата. Петър-Емил е признат активист: турист, комунист, социалист. Доктор на тоталитарните науки. Не е като някои неуки. За всеки проблем ще реши, коя партия не греши. Неговите ученици вече са в редици. Те проблемите си ги решават с песента на Витошара: " Само от спортист в планината ти ще се спасиш, защото долу е полиция, горе е милиция и навсякъде авиация без комуникация." .

12.11 2015 в 19:27

Нещо се прецака линка в предния коментар.

https://i.imgur.com/VK6LXVF.jpg

12.11 2015 в 19:26

01,

oт твоите уста в Божиите уши.http://deadlinelive.info/wp-content/uploads/2012/11/Tower-Of-Babel-By-Pieter-Brueghel-Vs.-EU-Parliament-Building-At- Strasbourg.jpg

Съвпадение? Nemislq.

12.11 2015 в 19:04

Дотогава нема да има ЕП.