Европарламентът въвежда онлайн гласуването на вота през 2019 г.

OFFNews 12 ноември 2015 в 17:54 4883 5

Гражданите на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват електронно, онлайн или по пощата на изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Това се казва в официално предложение на ЕП за промяна в изборното законодателство на ЕС.

На последните европейски избори през 2014 г. четири страни членки не предложиха никаква възможност за гласуване на своите граждани, живеещи в чужбина (Чехия, Ирландия, Малта, Словакия).

Останалите предложиха гласуване по пощата, в посолство, чрез упълномощено лице или по електронен път.

За да се спре двойното гласуване (от хора с граждани с гражданство на повече от една страна членка на ЕС, живеещи в чужбина), евродепутатите искат страните членки да обменят информация помежду си относно гласоподавателите.

В изборите за ЕП ще се участва с официално одобрени водещи кандидати за председател на ЕК. Тези кандидати ще трябва да участват в изборите за ЕП и да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди вота.

Парламентът вече одобри предложение за реформиране на Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г. с 315 гласа „за“, 234 „против“ и 55 „въздържал се“.

Действащите в момента национални правила са доста различни, което според ЕП е в противоречие с понятието за европейско гражданство.

„Искаме да пригодим към новата реалност Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г.“, каза съдокладчикът Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) по време на дебата на 27 октомври.

„Изборите за Европейски парламент продължават да бъдат изцяло национални. Надяваме се, че ще увеличим интереса на гражданите да участват в този важен елемент на вземането на решения в Европа.“, добави Хюбнер.

„Младото поколение трябва да бъде поощрявано да участва в тези избори. Интернет поколението предпочита да гласува електронно, с едно натискане на бутона, вместо да ходи до общината или някое училище“, заяви съдокладчикът Йо Лайнен (Групата на социалистите и демократите, Германия).

В някои страни списъците с кандидатите се затварят едва 17 дни преди изборите. Не разбирам как е възможно да се провежда кампания по този начин, коментира Лайнен.

ЕП гласува за краен срок за установяване на списъците с кандидати от 12 седмици преди изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови