ЕП силно аплодира Борисов за председателството. Хвалят го за икономиката, питат го за Пирин (ВИДЕО)

Премиерът се жегна от нападките на Зелените, обяснява, че той лично е "зелен човек"

OFFNews 17 януари 2018 в 10:31 10406 4

С бурни аплодисменти евродепутатите в Страсбург приветстваха премиера Бойко Борисов, който представи пред тях приоритетите на българското председателство на ЕС.

Речта на Борисов бе изнесена на български език и завърши с девиза "Съединението прави силата", който е и мото на българското председателство. Преди това той представи 4-те приоритета - бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения.

По темата за Западните Балкани Борисов заяви: „Имаме няколко варианта за Западните Балкани. Предложихме един, който не носи рискове за ЕС. В мандата на тази комисия няма да има нови приети членки в ЕС. Но трябва да им кажем какви надежди могат да хранят за интегрирането им в Европа. Това е точният момент, в който трябва да го направим”.

Борисов заяви, че страната ни ще работи и за нормализиране на отношенията с Русия. Той посочи, че е нужно да се подпише споразумения с Турция, особено на фона на миграционната криза. Борисов призова за прагматични отношения с Анкара.

Той подчерта още, че кохезионната политика не бива да се променя и припомни, че България е готова за влизане в еврозоната и Шенген.

Топли думи от Юнкер

Веднага след Борисов думата взе председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който каза, че за него едно от най-приятните неща около българското председателство е, че ще вижда приятеля си Борисов по-често. Юнкер заяви, че вярва, че България ще свърши чудена работа.

Юнкер си припомни, че през недалечната 2005 г. е бил в Люксембург сред онези, подписали договора за присъединяване на България към ЕС и още тогава бил убеден, че страната ни ще се справи.

Българите трябваше да направят за кратък период години промени, които други са провеждали с десетилетия. Трябваше да са търпеливи, решителнии и те бяха, посочи той в началната, по-емоционална част на речта си, която изнесе на английски. 

След това Юнкер продължи на френски и немски, коментирайки по същество приоритетите на председателството ни.

От горещи похвали до критики за Пирин

Изказванията на европейските депутати след речта на Борисов и Юнкер варираха в широк диапазон. Лидерът на групата на ЕНП започна с горещи похвали за силната икономика на България, икономическия ръст и стабилност; през борбата с корупцията, с която депутат посочи, че България води сериозна и резултатна борба, през безусловната ангажираност на страната с европейските ценности.

След това се чуха критики за присъствието на националисти в управлението и други вътрешни проблеми.

Депутатка от Зелените припомни, че в деня на откриване на председателството са се провеждали протести в защита на "Пирин" и напомни за съмнения за корупционни решения и хомофобски прояви.

Чуха се и няколко изказвания на български евродепутати. Сред тях се открои това на Николай Бареков, който отправи нападки към Борисов заради престъпнсотта, корупцията и олигарсите, като поименно спомена имената на Огнян Донев и Иво Прокопиев.

Евродепутат от ДПС прикани Борисов да се отърси от оковите на крайния национализъм.

Като цяло изказванията на всички евродепутати завършиха с пожелания за успешно председателство и думи на подкрепа.

Борисов благодари на Юнкер и се жегна от Зелените

На затварянето на дебата Борисов благодари на Юнкер и на лидерите на парламентарните групи за добрите думи за добрите оценки и пожела специално да отговори на Зелените за нападките за Пирин, защото "аз самият съм зелен човек", каза той.

Премиерът разказа как лично е забавял инфраструктирни проекти, докато се излюпят малките щъркелчета, как е карал министри лично да пренасят сртък по стрък блатни кокичета, как всички тунели са проектирани да не възпрепятстват популяцията на мечките, вълците и др. животни. Борисов увери, че проектът за Пирин е за един-единствен лифт в Банско, защото сега имаш опашки, и гарантира лично, че злоупотреби с парка няма да бъдат допуснати. Не пропусна и да се похвали, че "10-11 пъти" е печелил избори и не е виновен, че е спечелил, а сега опонентите му го нападат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

4

Dimitar Davidkov

17.01 2018 в 15:20

До номер 3:
Не се впрягай. Който и да управлява България винаги ще ги има разбирачите и хейтърчетата. Той Алеко го е видял още преди повече от 100 години, няма отърване от Байганьовщината ако ще държавата да стане 4-та в света по БВП на човек от населението.

10564

3

ultra-73

17.01 2018 в 14:47

Хейтърчета, не можете ли поне за момент, че това са думи на Борисов, който все пак е лицето на България, пред Европа и света?!? Или трябва да приличаме всички на онова Нещо-Бареков, което плещи наляво и надясно за "огромната корупция" в България, поименно изговарящ само определени имена, които са противници на останалата част от олигархията, с чиято е близък именно той!

9118

2

Christina Ostrikova

17.01 2018 в 12:27

"Бурни аплодисменти" в почти празна зала - смешни!

10571

1

Hissarion

17.01 2018 в 11:21

Боко вече е любимец в Брюксел. Важното е, че е верен и послушен, пък дали съсипва защитени територии - все тая.