Европарламентът настоява за международно разследване на убийството на журналиста Ян Куциак

OFFNews 15 март 2018 в 15:40 1745 0

Европол трябва да участва пълноценно в разследването на убийствата на словашкия журналист Ян Куцияк и неговата годеница, а ЕС трябва по-добре да защитава своите журналисти и лицата, подаващи сигнали за нередности.

Това беше основното послание от дебата в сряда в ЕП след убийствата на словашкия разследващ журналист Ян Куцияк и неговата годеница Мартина Кушнирова.

Членовете на ЕП призоваха за независимо, международно и задълбочено разследване, което да доведе до осъдителни присъди за извършителите, и настояха за по-добри правила както на национално, така и на европейско равнище, за да се гарантира безопасността на журналистите, блогърите и лицата, подаващи сигнали за нередности и корупция.

Пленарното заседание обсъди и разкритията на Куцияк в последната му статия, публикувана посмъртно, относно предполагаемата злоупотреба с европейски фондове в Словакия и потенциалните връзки между организирани престъпни групи и словашки политици.

Членовете на ЕП призоваха за задълбочено разследване на тези обвинения, в което да се включи също и Европейската служба за борба с измамите (OLAF), и призоваха Европейската комисия да започне отново да публикува годишния доклад на ЕС за борба с корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови