Еврокомисията препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени до дни

OFFNews Последна промяна на 11 юни 2020 в 18:59 3455 1

Европейската комисия представи днес допълнителни препоръки за отварянето на европейските граници от следващата седмица. Границите в ЕС бяха затворени в средата на март като мярка срещу пандемията от Ковид-19.

ЕК препоръчва вътрешните граници в ЕС да бъдат отворени до 15 юни, а външните европейски граници да останат затворени за пътувания по несъществени поводи до края на месеца.

Според комисията засега не е възможно преминаването на външните граници да се възстанови напълно заради различната епидемична обстановка по света.

ЕК предлага да се създаде общ списък на "сигурните" държави извън ЕС, основан на ясни показатели и на данни от Световната здравна организация.

"Сигурни" следва да бъдат онези държави по света, където епидемичната обстановка е сходна с положението в ЕС.

Предлага се списъкът да бъде постоянно допълван и от него да отпадат "сигурни" държави, където епидемичната обстановка се е влошила.

ЕК предлага дори на граждани от "сигурни" държави да бъде отказван достъп до ЕС, когато се прецени, че създават заплаха за общественото здраве.

Еврокомисията препоръчва и от 1 юли да отпаднат ограниченията за пътуване до ЕС на граждани на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови