Еврокомисията няма информация страна от ЕС да е плащала в рубли за руския газ

Страните от ЕС са солидарни с България и Полша

OFFNews 02 май 2022 в 20:22 3226 0

Снимка Mинистерство на енергетиката

Европейската комисия няма информация някоя европейска компания да е плащала в рубли за руския газ, след като Москва постави изискване чуждестранните купувачи да следват механизма за конвертиране на плащанията от евро или долари в рубли, заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон.

"Комисията няма информация някоя страна или частна компания, която е готова да направи това", каза Симсон при пристигането си на извънредното заседание на Съвет „Енергетика“ на ЕС в Брюксел.

Страните от ЕС са солидарни с България и Полша

Енергийните министри на страните членки обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист "Газпром". Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори.

"България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София", заяви в Брюксел министърът на енергетиката Александър Николов.

Газовата междусистемна връзка с Гърция

Друга тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници.

"Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа" - каза Николов.

Плащане в рубли за газа е нарушение на санкциите

Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС, заяви еврокомисарят за енергетиката Кадри Симсон след заседанието на енергийните министри в Брюксел.

"Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", каза на пресконференция Симсон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови