Еврокомисар призова да се изпращат в родината им повече нелегално пребиваващи

OFFNews 05 ноември 2020 в 17:29 2808 0

Снимка Claudio Centonze/EC - Audiovisual Service

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Европейските страни трябва да експулсират в родината им повече нелегално пребиваващи чужденци, за да не подхранват популизма, заяви пред френския Сенат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Франс прес.

Експулсирането трябва да се извършва по силата на повече сключени "споразумения, за да може страните, от които произхождат мигрантите, да приемат своите граждани, които не живеят легално" в ЕС, подчерта Йохансон. "Имаме нужда от споразумения за връщане в родината им с повече страни и те да функционират по-добре. Европейската комисия трябва да използва всички инструменти", с които разполага, за да го постигне, включително "чуждестранната помощ, пазарните споразумения, визите" и европейската образователна програма "Еразъм", добави тя.

Йохансон подчерта, че според нея "европейските граждани са готови да приветстват хора, нуждаещи се от международна закрила. Но те искат да правим разлика между тези, които имат право на престой и които трябва да бъдат интегрирани" и тези, които подлежат на връщане, добави тя.

"Ако не сме в състояние да бъдем по-ефективни по отношение на връщането, съществува риск от засилване на популизма и да загубим на подкрепата на европейските граждани", предупреди тя.

Еврокомисарката отбеляза, че в Европа е постигнат значителен напредък по отношение на връщането на мигранти в родината им. Средно в Европа се изпълняват около 30 на сто от взетите решения за експулсиране, но тази цифра спада до 13-14 на сто за Франция, посочи тя.

Йохансон порица и прекалено дългите процедури за вземане на подобни решения. В това време някои хора "се интегрират в обществото, влюбват се, започват работа, става много трудно да се предприемат действия за връщането им в родината, точно това искам да избегна", подчерта тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни