Евродепутатите поискаха реформа за безопасност на жените бежанци

OFFNews 08 март 2016 в 22:00 2033 0

Евродепутатите поискаха реформа в мерките за бежанците, които да гарантират безопасността на жените бежанци, които освен това често пътуват с деца. Това се казва в проекторезолюция, гласувана от Европейския парламент във вторник.

В проекторезолюцията се казва, че жените бежанци са изключително уязвими, защото са избягали от преследване в своите страни, като са предприели опасно и рисковано пътувано, а при пристигането си в Европа стават жертва на сексуално насилие, на трафиканти и други бариери, които само увеличават уязвимостта им. 

Проекторезолюцията беше одобрена с 388 гласа „за“, 150 „против“ и 159 „въздържал се“.

Според проекторезолюцията при оценка на молби за убежище индивидуални и основани на пола форми на насилие като изнасилване, сексуално насилие, генитално осакатяване на жени, насилствени бракове и домашно насилие трябва да се приемат като основателни причини за търсене на убежище в ЕС.

Евродепутатите отбелязаха още, че има необходимост от бежански лагери, които са насочени към ЛГБТИ общността, тъй като насилието срещу тях е често срещано явление в тези центрове.

В доклада са посочени и редица мерки за гарантиране на нуждите на жените в процеса на търсене на убежище. Сред тях са предоставяне на отделни спални помещения и санитарни възли за жените и мъжете, специализирани съвети при травми и психологически грижи за жени, пострадали въз основа на своя пол, осигуряването на грижи за децата по време на проверките и интервютата за предоставяне на убежище, информация за жените относно тяхното право да подадат молба за убежище, независимо от своя съпруг, обучение за специфичните за пола нужди, както и за сексуалното насилие, трафика на хора и гениталното осакатяване. 

Евродепутатите призоваваха и за прекратяване на задържането на деца, на бременни жени, които търсят убежище, и на оцелелите от изнасилване и сексуално насилие и трафик.

Те потвърдиха необходимост от незабавно отваряне на безопасни и законни маршрути към ЕС с цел подобряване на сигурността и безопасността на жените бежанци и противодействие на мрежите за незаконно превеждане на хора. 

ЕП одобри и резолюция за равнопоставеност на половете в работата на парламента. Резолюцията беше приета с 453 гласа „за“, 173 „против“ и 79 „въздържал се“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови