Евродепутати настояват за яснота кога и къде ще можем да ходим на море това лято

OFFNews 21 април 2020 в 20:11 4965 3

Евродепутати от TRAN - комисията на парламента по транспорт и туризъм, настояват за яснота при ограниченията за пътуване, необходима преди лятната ваканция.

Те поискаха също така по-голяма сигурност по отношение на ограниченията за пътуване и движение, които е възможно да продължат през следващите месеци, включително възможни забрани за посещение на плажове - поради правилата за социално дистанциране.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обясни пред комисията на ЕП по транспорт и туризъм, че са необходими достатъчно гаранции за безопасност и сигурност преди премахването на тези ограничения.

Бретон съобщи, че работата по улесняване на пътуванията е в ход и ще има повече яснота преди лятото.

По въпросите относно правата на пътниците и ваучерите, предлагани от компаниите в замяна на анулирани резервации, комисарят увери евродепутатите, че правата на пътниците остават защитени и държавите членки вече могат да подкрепят туристическия си бизнес, като предоставят ликвидност на компаниите, включително за посрещане на исканията на пътниците за възстановяване на разходите.

План за спасяване на туризма

Същевременно комисията на ЕП по транспорт и туризъм призова Европейската комисия да изготви план за действие за подпомагане на туристическия сектор да преодолее кризата.

Евродепутатите са категорични, че туристическият сектор се нуждае от по-силна подкрепа по време на продължаващата криза с COVID-19 - чрез конкретни мерки, финансиране, засилена координация на ниво ЕС и целенасочена пътна карта.

Искането за специфичен за сектора план за възстановяване и стратегия беше подкрепено от целия политически спектър в рамките на комисията TRAN.

Еврокомисарят Тиери Бретон призна, че туризмът е бил първият сектор, засегнат от коронавируса и е вероятно най-бавно да се възстанови от кризата.

„Трябва да предложим солиден отговор" - каза Бретон - „Туризмът е наш приоритет и се опитваме да направим колкото е възможно повече със съществуващите фондове.“

Освен осигуряването на защита чрез краткосрочно финансиране, еврокомисарят заяви, че туризмът трябва да се възползва в голяма степен от дългосрочните планове за възстановяване при кризи, които ще бъдат финансирани чрез следващия дългосрочен бюджет на ЕС (2021-2027 г.).

Той изрази подкрепата си за идеята за специална бюджетна линия „с дълбочината и мощта, необходими за преодоляването на тази криза от сектора“.

Комисарят също така добави, че крайната цел е да се реформира и възобнови туристическият сектор и предложи тази есен да се проведе европейска среща на върха по туризъм в подкрепа на устойчивия туризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

3

elbarbudo

21.04 2020 в 22:17

Насипвате си един чувал пясък от железарията в хола и леген с вода и морска сол!

89

2

bat.galin

21.04 2020 в 21:14

министърът знае отговора, ние също очакваме да го узнаем.