Евродепутатът Радан Кънев предлага 4 мерки в подкрепа на културния сектор

OFFNews 04 май 2020 в 16:13 3915 2

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) стартира инициатива за подкрепа на културния сектор в Европа.

Културните и творческите сектори на европейската икономика и общество са сред най-засегнатите от кризата. Освен това, краят на кризата, що се отнася до тези сектори, е далеч отвъд хоризонта - всички стратегии за излизане в рамките на ЕС не предвиждат възстановяването на масови събития, като театрални представления, изложби, фестивали и т.н. Кризата, причинена от COVID-19, за съжаление, е с отворен край за тях, се мотивира Радан Кънев.

Според него най-засегнат е независимият културен сектор. Изкуството и културата, и по-специално независимото изкуство, са най-голямото конкурентно предимство на Европа. Те са стимул за туризма в Европа и един вид „износ“ на услуги, чрез представления и изложби на европейските артисти извън ЕС. Културата е най-отличителната и привлекателна черта на европейското общество и икономика, пише Кънев до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Важно е да се подчертае, че независимото изкуство не са само артистите. Независими театри, кино, музика и др. са част от голямата и крехка инфраструктура, която включва сцени и изложбени помещения, складове, екипировка и костюми, дългосрочни договори и подкрепа за местните традиции, наред с други ценни активи.

Съвсем скоро, Европейският парламент призна ролята и значението на европейската култура в своя резолюция относно COVID-19 кризата. Вярваме, че сега е време за по-нататъшни стъпки и ефективни мерки. Затова молим за съгласувани усилия в подкрепа на културния и творчески сектор, по-специално на независимото изкуство чрез приемането на следните мерки:

1. Създаване на европейски фонд в подкрепа на културата, насочен към независими артисти и инфраструктура, по-специално тези, които не разчитат на постоянна бюджетна подкрепа;

2. Рамка за подпомагане на културните дейности и традиции - държавите-членки да включат културните и творчески сектори в своите национални програми за подкрепа и възстановяване, особено в програмите, подкрепени от ЕС.

3. Прилагане на съществуващото законодателство и създаване на ново, осигуряващо равно третиране на публично подкрепеното и независимо изкуство по време на COVID-19 кризата и след това;

4. Публична подкрепа, включително финансова и техническа помощ за онлайн изпълнения и дейности.

За подобна програма няма да е нужен голям финансов ресурс, а нейното цялостно въздействие ще бъде от съществено значение както за европейските общества, така и за техните икономики, казва българският евродепутат Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12064

2

Дурмана

06.05 2020 в 08:00

Интересно, че десният Радан Кънев се вълнува само от публично подкрепеното и независимо изкуство, но не и от ... пазара на изкуство?
Щом и десните в Европарламента не се интересуват вече от пазара, значи сме го постигнали най-после развития социализъм, дето само ни го обещаваше Тодор Живков :)

5355

1

Кики

04.05 2020 в 16:43

Не знам какво е останало от летния театър в Борисовата градина до Духовната семинария, но е време да го стегнат, дано не е продаден. В София има и много заведения с обширни вътрешни дворове, които може да бъдат наети, и през лятото да се случи невероятен сезон. Сигурно половината софиянци са приключили с годишните отпуски и ще имат нужда от разнообразие. Аз, лично предпочитам концертите и с удоволствие бих заменила задушния 2 балкон на зала България, въпреки акустиката.