Евродепутатът Андрей Слабаков поиска ЕС да даде средства за артистите на свободна практика

OFFNews 07 май 2020 в 18:33 2195 0

Евродепутатът Андрей Слабаков поиска от Европейския съюз средства за подпомагане на артистите на свободна практика. Той е адресирал писмо до комисията по култура в Европейския парламент и до еврокомисари.

„Работя за създаването на фонд за създаването на фонд за подкрепа на свободните професионалисти в областта на културата и на изкуството още от началото на март, когато стана ясно, че нещата са много зле“, поясни Слабаков пред БНР.

Но беше категоричен, че не става дума за фонд „солидарност“.

„Моите колеги от културата и изкуството не са просяци и не искат подаяния, а просто да работят. Аз предлагам конкретни мерки. Трябва да се направят артплатформи, където фондът да финансира гарантиран минимум, за да оцелеят хората. Тези хора нямат шанс да отворят преди октомври, дори това е пожелателно. Това са 90% от хората, които създават нещата, които ние гледаме“, посочи Слабаков.

Режисьорът допълни, че има „разпределена“ култура между трима комисари.

„Това е тежка бюрократична система, трябва да се разбера с групи, които не са моите, ние не се харесваме помежду си, но сега е моментът да си подадем ръка“, коментира той.

Според него около 10 млн. души в Европа са част от тази гилдия. „Това е духът на нашата цивилизация... Не може да оставиш на улицата хората“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !