Естония подкрепя България за Шенген

OFFNews 16 октомври 2017 в 10:48 1336 0

Свен Миксер

Естония подкрепя присъединяването на България към шенгенското пространство, обяви външният министър на страната Свен Миксер в интервю за БНР.

Естония е държавата, от която България ще поеме председателството на ЕС на 1 януари 2018 година. Страната е в Шенген от 10 години, а в последните 6 и в еврозоната. Смятана е за най-развитата в дигитално отношение страна-членка на ЕС.

По линия на председателското трио имаме много добро сътрудничество с България и Австрия. С наближаване на края на Естонското лидерство, когато вие ще поемете щафетата, то става все по-интензивно. Имаме позитивно очакване и разбиране за съвместната ни работа. Тъй като един от приоритетите ни е сигурността - в най-широките ѝ граници, то трябва да кажа, че тези дни темата става все по-разпознаваема, защото не можем да отделим напълно вътрешната от външната сигурност. Смятам, че с България имаме близка преценка за това, което трябва да бъде направено за повишаване на сигурността и мненията ни по ключови въпроси в това отношение се препокриват - ние в Балтийския регион, вие - в Черноморския. Мисля, че и София, и Талин осъзнават сериозността на това предизвикателство, казва Свен Миксер.

Според дипломата призивът на председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер България и Румъния да бъдат приети в Шенген незабавно е основателен. "Решението за това се базира на конкретни обективни критерии и ние винаги сме застъпвали
виждането, че щом веднъж тези критерии са изпълнени, то не би трябвало да да бъдат поставяни допълнителни препятствия. Това е много важен принцип", посочва той.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови