ЕС загрижен, че COVID мерките могат да са в разрез със законността

"На места в ЕС има действия, характерни за диктатури като Куба и Венецуела"

OFFNews 12 ноември 2020 в 11:09 1499 0

Евродепутати се опасяват, че противоепидемичните мерки я някои страни противоречат на върховенството на закона и основните права. Това стана ясно по време на днешното заседание на Европейския парламент, който обсъди за пореден път Ковид ограниченията в ЕС, предаде БТА. 

Парламентарната група на Европейската народна партия посочи, че видът на мерките следва да се определя от учените, а политиците са отговорни за спазването на законността.

Демократите и социалистите изтъкнаха, че мерките поставят демокрацията на изпитание и натоварват управляващите с изключителна отговорност.

Според тях в някои страни мерките се използват от управляващите, за да се отнемат основни права. Те дадоха пример с Унгария и Полша

Групата "Обнови Европа" отбеляза, че мнозинството от гражданите в ЕС са убедени в нуждата от мерките. "Някои правителства цинично се възползват от пандемията за авторитарно управление", добавиха либералите.

Зелените посочиха, че свободата на изразяване и на медиите в някои държави от ЕС е била ограничена и сред отрицателните примери дадоха мерките, предприети в райони с ромско население в България.

Според Европейските консерватори и реформатори някои правителства използват правомощия, които в обичайни времена биха били възприети като злоупотреба. Те изтъкнаха, че на места в ЕС се наблюдават действия, характерни за диктатури като Куба и Венецуела. "Не са само в Полша и Унгария, но и в Испания се предприемат противоконституционни действия, налага се цензура, оправдана с борбата с дезинформацията", посочиха от групата на консерваторите.

Европейската обединена левица заяви, че ограниченията водят до несправедливост и нарушаване на основните свободи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че всички държави от ЕС са въвели мерки за ограничение на основните свободи и в някои случаи това поставя под въпрос върховенството на закона.

Мерките трябва да подлежат на парламентарен контрол. Устойчивостта на правосъдните системи е подложена на изпитание, пандемията очерта нуждата от ускорено преминаване към електронно правосъдие, добави еврокомисарят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!