ЕС вдига забраната за пътуващи от САЩ и други страни

Запазва се правото на страните да подложат пристигащите на тест или карантина

OFFNews 16 юни 2021 в 13:21 624 0

Посланиците на страните от ЕС одобриха днес включването на САЩ в списъка с държави и територии, пътниците от които може да влизат на територията на съюза, дори ако не са ваксинирани срещу COVID-19, предаде Франс прес, като се позова на европейски източници.

В списъка бяха добавени още Албания, Северна Македония, Сърбия, Ливан, Тайван, Хонконг и Макао.
Досега в него бяха включени 8 страни (Япония, Австралия, Израел, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд).

При все това властите в приемащите държави от ЕС може да подложат пътниците от тези държави на тестове или да ги поставят под карантина.

Заради пандемията ЕС затвори през март 2020 г. външните си граници за маловажни пътувания, а от една година редовно актуализира списък с трети страни, чиито жители имат право да влизат на негова територия. Миналия месец съюзът разреши влизането на пътници от трети страни, ако са ваксинирани, припомня АФП.

Една държава може да бъде включена в списъка, ако е регистрирала под 75 случая на COVID на 100 000 жители през последните 14 дни.

Съединените щати са отчели за периода 73,9 случая, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Същевременно ЕС преговаря със САЩ за взаимно признаване на ваксинационните сертификати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови