ЕС остава отворен за всякакви усилия за мир в Украйна, но Путин не търси мир

OFFNews 19 януари 2024 в 14:59 798 0

ЕС

Снимка Архив

Оставаме отворени за всякакви усилия, насочени към постигането на мир в Украйна, но руският президент Владимир Путин не търси мир, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

"Решенията и действията на Путин ясно показват, че има намерение да продължи войната срещу Украйна. Досега няма убедително усилие от руска страна, насочено към търсене на мира. Не вярваме на никакви изявления на руската страна за "мирни инициативи". Досега нищо, което са казали, не е било последвано от убедителни действия. Правят се неискрени изявления, които руската страна няма намерение продължи с действия", допълни той.

По думите му в навечерието на президентските избори в Русия ударите срещу Украйна ще зачестят. Путин ще продължи войната поне до изборите в Русия, допълни говорителят. Той отбеляза, че последиците от войната са огромни не само за украинците, а и за руското общество.

"ЕС трябва да продължи подкрепата си за Украйна и за мирния план на Киев. Като всеки конфликт и този ще бъде решен накрая на масата на преговорите - с капитулация или с друго споразумение. За ЕС победата трябва да бъде за Украйна, защото страната прилага правото си на самоотбрана. Бихме предпочели мира, но Украйна е жертвата и тя определя условията за това", обобщи говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки