ЕС определи, като ''философски'' въпроса какво да се прави с Балкански поток

OFFNews 14 октомври 2022 в 16:41 3640 0

Газовата връзка Гърция-България в района на Комотини.

Снимка БТА/Минко Чернев

Газовата връзка Гърция-България в района на Комотини.

Говорител на Европейската комисия определи днес като "философски" въпроса какво би предложила комисията да се направи с частта от газопровода "Турски поток" в България, след като от това съоръжение повече не се снабдяват държави от ЕС. Бившият премиер Бойко Борисов нарече таза част от тръбопровода "Балкански поток" или Газво хъб "Балкан. 

Това е "академичен и философски" въпрос, засега не е приоритетен, заяви говорителят. Държавите от ЕС, през които минава газопроводът, трябва сами да решат за какво да го използват, добави той.

По неговите думи, въпреки че ЕС все още не е наложил санкции за вноса на руски газ, всички държавни и правителствени ръководители от Общността се съгласиха възможно най-бързо да преустановят снабдяването от Русия. Той уточни, че от 40 на сто миналата година, делът на руския газ в общия внос за ЕС по тръбопроводи е спаднал до под 10 на сто. От количествата внасян втечнен газ руският дял от 20 на сто е бил понижен на 17 процента.

Държавите, които разчитаха на евтин руски газ, останаха без доставки, отбеляза говорителят. Независимо дали руският газ може да бъде предлаган на изгодна цена, на него не може да се разчита, допълни той. В основен наш интерес е да се откъснем от руските изкопаеми горива, каза говорителят.

Русия още се надява да изнася газ през България? 

Русия потенциално може да изнася през Турция и Черно море към Европа около 63 млрд. природен газ годишно, каза междувременно руският вицепремиер Александър Новак пред Анадолската агенция в рамките на форума „Руска енергийна седмица“ в Москва.

Той припомни, че досега са реализирани няколко газопровода – работи „Син поток“ и са построени две тръби от „Турски поток“. 

Капацитетът на двете тръби на „Турски поток“ е 31,5 млрд. куб.м., като една от тях е предназначена за транзит към други страни, каза Новак. „Това е потенциалът, който може да бъде използван през Черно море, през Република Турция за доставки на газ за европейските потребители, при положение, че има такава необходимост и бъде осигурена надеждна и безопасна експлоатация на съответните газопроводи. Ако има такава необходимост, ако всички страни са заинтересовани, мисля, че такъв проект може да се разгледа“, каза Новак.

В коментар за високите цени на природния газ руският вицепремиер повтори тезата, че е създаден изкуствен дефицит на газ. „Ние не сме заинтересовани от високите цени, защото при високи цени естествено с по-бързи темпове се въвеждат алтернативни, възобновяеми енергийни източници и т.н.“, отбеляза Новак.

Към момента има само две възможности руски газ през „Турски поток“ да достигне до Европа. Едната е през "Балкански поток", след това - Сърбия, Унгария и Австрия. Втората е през Трансадриатическият тръбопровод, който транспортира природен газ от Каспийския регион и Близкия изток до Южна Европа - Гърция, до Италия. От началото на месеца този тръбопоровод е свързан и с "Балкански поток" с газовата връзка Гърция-България в района на Комотини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!