ЕС не постигна съгласие за по-строги данъчни разпоредби за интернет гигантите

ОFFNews 28 април 2018 в 21:52 1863 0

Финансовите министри на ЕС не успяха да постигнат единодушие за бързо въвеждане на по-строги данъчни правила за интернет гигантите като Facebook и Google.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси обяви, че има много различни възгледи по въпроса. Това стана след неформалното заседание на финансовите министри в София днес. Българският финансов министър Владислав Горанов обясни, че някои страни не искат да вземат решение по темата в последната минута.

Според Европейската комисия дигиталните компании плащат значително по-ниски данъци от фирмите в другите производства и услуги, защото в много от страните те нямат местни офиси. Заради това Германия, Франция и още няколко членки на ЕС миналата година призоваха да бъдат взети бързи мерки за увеличаване на данъчното облагане на международните интернет компании. 

ЕС предлага данък върху приходите от 3% за компании с глобален годишен оборот от поне 750 млн. евро и онлайн продажби от 50 млн. евро в Европа, припомня Dariknews. Съпротивата от Ирландия беше очаквана, но Люксембург и Малта също изразиха опасения от неблагоприятните последици на рязко увеличаване на данъците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови