ЕС не казва цената на развода с Великобритания

OFFNews 08 декември 2017 в 12:37 1244 0

Снимка Pixabay

Европейската комисия отказа днес да посочи сумата, която Лондон ще дължи на ЕС при оттеглянето си от Общността.

Никога не съм цитирал числа, няма да го направя и днес, заяви на пресконференция главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от БТА.

Беше важно задълженията на Великобритания да залегнат в споразумението, което постигнахме днес. Въпросът не е политически, но не можем да направим точно изчисление - сумата на разходите ще се променя в идните години, поясни той.

Барние коментира, че преговорите не са завършили положително заради направени отстъпки. Въпреки това в отговор на въпрос по които точки на споразумението ЕС се е съобразил с виждането на Великобритания, той посочи искането на Лондон да не поема разходите по преместването в Амстердам и Париж на двете общностни агенции, които сега са в британската столица.

Главният преговорящ добави, че съгласно споразумението британските съдии ще трябва да прилагат взетите досега решения на Съда на ЕС, а в следващите осем години ще могат да се допитват до Европейския съд за становище. Барние призна, че ЕС е настоявал този срок да бъде по-дълъг от осем години, но е отстъпил.

По въпроса с бъдещите отношения Великобритания-ЕС в областта на търговията той изрази мнение, че вероятно ще бъде сключено споразумение като това с Канада. По неговите думи търговските преговори с Лондон ще бъдат по-трудни от досегашните. Барние поясни, че четирите свободи на ЕС (на движение на хора, стоки, капитали и услуги) няма да подлежат на предоговаряне.

Не трябва да подценяваме трудностите, които предстоят. Необходими са ни въображение и чувство за отговорност. Днес е повратен момент, коментира Барние. Той отбеляза, че следващата седмица постигнатата сделка ще бъде оценена от Европейския парламент и Европейския съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови