Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕС иска санкции за генералния прокурор на Русия заради задържането на Навални

OFFNews 22 февруари 2021 в 15:44 1245 0

Външните министри на страните от Европейския съюз са се споразумели за налагане на санкции срещу четирима високопоставени представители на руските власти заради затварянето на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на двама дипломати.

На срещата в Брюксел не са били обсъдени конкретни имена. Външните министри само са дали зелена светлина за подготвяне на списъка.
Според цитираните дипломати обаче ЕС ще наложи санкции на ръководителя на Следствения комитет на Руската федерация, генералния прокурор и директорите на Националната гвардия и на Федералната служба за изтърпяване на наказанията.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел изразил очакване външните министри на страните членки да бъдат единни и решителни при обсъждането на реакцията на последните руски действия.

"Ясно е, че Русия е поела в посоката на конфронтация с Европа, случаят с Алексей Навални е ярък пример за нарушаване на руските ангажименти. Руската страна отказва да вземе предвид решението на Европейския съд по правата на човека за Навални", е казал Борел.

Преди началото на срещата няколко външни министри, сред които германският първи дипломат Хайко Маас, са изразили подкрепа за налагането на санкции срещу Русия, отбелязва ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!