ЕП сваля имунитета на двама евродепутати заради корупционния скандал 'Катаргейт'

OFFNews 31 януари 2023 в 12:36 1856 0

ЕП

Снимка Архив

Европейският парламент

Европейският парламент се очаква да гласува в четвъртък искането на белгийските власти за сваляне имунитета на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), за които се твърди, че са свързани със случая "Катаргейт".

Комисията на ЕП, която оценява исканията, единодушно е подкрепила на закрито заседание днес настояването на прокуратурата, съобщиха белгийски медии, като се позоваха на докладчика Манон Обри.

Отбелязва се, че Тарабела и Коцолино не са възразили срещу свалянето на имунитета им, както и че в случая се използва ускорена процедура. Обри, цитирана от БТА, е уточнила, че днешното решение е било повлияно от самопризнанията на задържаните през декември Антонио Панцери и Франческо Джорджи.

Бившият евродепутат Панцери, обвинен като ръководител на организирана престъпна група за влияние в полза на Катар и Мароко, стана свидетел на прокуратурата и се надява да получи наказание от 5 г. срещу пълни самопризнания.

Джорджи, който беше негов парламентарен помощник и партньор на бившия зам.-председател на ЕП Ева Кайли, също е признал участие в незаконни действия. При задържането на Кайли, баща й, Джорджи и други предполагаеми участници в престъпната група белгийските следователи откриха над 1,5 милиона евро в брой.

Кайли беше задържана в началото на декември, а ден по-късно - на 11 декември, й бяха отнети делегираните пълномощия на зам.-председателка на Европейския парламент. Родната й Гърция пък запорира всички нейни и на семейството й активи. Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска сваляне на имунитета на Кайли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!