ЕП подновява заседанията си с обсъждания за бежанците и тероризма

OFFNews 26 август 2016 в 13:19 2631 0

Европейският парламент подновява заседанията си на 29 август. 

Планираните дискусии са по широк кръг въпроси, сред които мигрантската криза, тероризмът, единният цифров пазар и други. 

Миграционна политика

Един от основните приоритети на ЕП до края на сезона е именно проблемът с мигрантите. 

Евродепутатите ще работят по въвеждането на постоянно действащ механизъм за пренасочване на мигранти от страни членки, които изпитват трудности да посрещат голямо количество бежанци, към други. Миналата година бяха приети две решения за преразпределяне на мигранти от Италия и Гърция към други страни в рамките на ЕС, но тогава се касаеше за еднократни и извънредни мерки.

Депутатите ще работят и по изготвянето на общ списък на ЕС на страните, към които се счита за безопасно да се връщат мигранти. 

Борба с тероризма

Очаква се до края на годината Европейският парламент да гласува затягането на контрола върху притежанието и продажбата на огнестрелни оръжия.

Предвижда се и да се работи по мерки за предотвратяване на терористичните актове в ЕС, за да се облекчи работата на правораздавателните органи, като ще се обърне внимание на преследването на прояви за обучение за осъществяване на атентати. 

Данъчно облагане

След разкритията от Досиетата за Панама за офшорните центрове Парламентът създаде анкетна комисия, която разследва как се прилагат правилата в ЕС срещу избягването на данъци и прането на пари. Депутатите ще започнат изслушванията си по темата през есента.

Парламентът ще работи и по подобряване прозрачността в облагането на мултинационалните корпорации на базата на предложение на Европейската комисия от април.

Околна среда

След скандала с "Фолксваген" депутатите създадоха анкетна комисия за измерването на емисиите в автомобилния сектор. Заключенията от работата на комисията ще бъдат представени в доклад в следващите месеци.

Единен пазар и свобода на движение

Депутатите ще гласуват мерки за развитие на единния цифров пазар в Европа, включително относно спиране на практиката потребителите да бъдат ограничавани необосновано в достъпа до съдържание от други страни (т.нар. геоблокиране).

Евродепутатите ще работят и по модернизирането на правилата за командироване на работници в други страни, за да се противодейства на нечестни практики, свързани с по-ниско заплащане на труда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови