ЕП подкрепи отпадането на мониторинга за България и Румъния

OFFNews 08 ноември 2019 в 09:56 2382 1

Евродепутатите в комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент се обявиха за отпадане на мониторинга за България и Румъния. Точките на заседанието, които включваха представяне на комисията за напредъка на двете страни по механизма за сътрудничество и проверка, бяха председателствани от българския евродепутат Емил Радев, зам.-шеф на ресорната комисия.

Представителите на всички политически групи направиха изявления след презентацията на ЕК и се обединиха около тезата, че този механизъм вече не е ефективен.

„Многократно сме призовавали да се сложи край на двойния стандарт спрямо България и Румъния. Докладите отдавна изчерпаха положителния си ефект и през последните години се използват единствено като инструмент за политически атаки срещу двете страни", коментира Емил Радев.

Той отбеляза, че напредъкът на България е достатъчен за изпълнение на ангажиментите, които страната е поела с присъединяването си в Европейския съюз за реформа на съдебната система и засилването на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

„Свидетели сме, че проблеми с корупцията и върховенството на закона има в целия Европейски съюз, а и борбата с порочните практики далеч не е по-ефективна в другите страни-членки", посочи Емил Радев, като призова за решителни стъпки от страна на ЕК за окончателното приключване на процедурата.

Мониторингът над България и Румъния продължава вече 12 години. По време на присъединяването на двете държави към ЕС през 2007 г. беше създаден като преходна мярка за улесняване на двете страни за реформа на съдебната система, засилване на борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

1

Нострадамус

08.11 2019 в 10:46

Механизмът за нaблюдение спира, но мониторингът остава. Евро депутатите препоръчаха България и Румъния да продължат да бъдат наблюдавани за корупция по високите етажи на властта и независимостта на съдебната система !