ЕП подема битка с подвеждащата информация върху етикетите на стоките

OFFNews 12 май 2023 в 10:01 728 1

парламент

Снимка Архив

Европейският парламент

Евродепутатите подкрепиха проект за подобряване на етикетирането на продукти и тяхната трайност, за да се предотврати подвеждаща информация.

Пленарната зала в Страсбург одобри предложението за нова директива, която допълнително защитава потребителите в контекста на "зеления преход", чиято задача е да насърчи потребителите да правят екологичен избор, а производителите да предлагат по-трайни и устойчиви стоки.

Предвижда се забрана на използването на общи екологични твърдения за продуктите като "екологосъобразни", "естествени" "биоразградими" или "неутрални по отношение на климата", ако не съдържат подробни доказателства за това. Освен това ще бъдат забранени онези екологични твърдения, които се основават единствено на схеми за компенсиране на въглеродните емисии, и други подвеждащи практики, като например твърдения за целия продукт, ако се отнасят само за елементи от него. Няма да се позволяват също така и неверни твърдения, че даден продукт е годен само за определен период или може да бъде използван само с определена интензивност.

Предвижда се да има само обозначения за устойчивост върху етикетите, които се основават на схеми за официално сертифициране, или такива, одобрени от публичните органи.

За да увеличи трайността на продуктите, ЕП иска да забрани на етапа на производството да се залагат характеристики, които ограничават срока на годност на продуктите и водят преждевременно до дефекти. Освен това на производителите не трябва да се позволява да ограничават функциите на даден продукт, когато той се използва с консумативи, резервни части или аксесоари (например пълнители или мастилени касети) на други производители.

Още преди покупката потребителите ще трябва да бъдат информирани за ограничените възможности за поправка. Така те ще могат да избират по-трайни продукти, които могат да бъдат ремонтирани. Евродепутатите предлагат и нов гаранционен етикет, който показва не само продължителността на изискваната от закона гаранция, но и възможното й удължаване, предлагана от производителите. Така по-лесно ще се открояват качествените продукти, а производителите ще обръщат повече внимание на срока на годност.

"Промишлеността няма повече да печели от продукти, които нарочно са направени така, че да се развалят веднага след изтичането на гаранцията. Потребителите ще получават ясна информация за възможностите и цената на поправките. От етикетите те ще разбират за кои продукти има гаранция да трайна употреба и така ще печелят производителите, които предлагат по-издръжливи продукти. Ще изчезне джунглата от претенции за екологичност, тъй като са разрешени само онези твърдения, които са официално сертифицираните и подкрепени с реални доказателства", изтъкна Биляна Борзан от фракцията на социалистите и демократите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

12.05 2023 в 16:42

Време бе, ей заради такива неща харесвам ЕС, въпреки някои проблеми.

Писнало ми е да ми продават компютри със запоена памет или видеокарта, а иначе компютъра може да си работи още много години, принтер дето работи само с това мастило, обувки, които се препоръчва да носиш веднъж на месец.
 
X

Да помогнем на украинските деца!