ЕП гласува предложение визите за граждани на САЩ да бъдат върнати догодина

OFFNews 21 октомври 2020 в 08:22 2259 0

Очаква се днес Европейският парламент да гласува резолюция, в която се настоява Европейската комисия да вземе решение до два месеца за връщане на визите за граждани на САЩ, съобщава БНР и напомня, че такава беше приета преди 3 години, но резултат все още няма.

"Не може повече чужда държава да се отнася несправедливо към част от гражданите на ЕС", заявява вносителят на документа Хуан Агилар, цитиран в съобщение на парламентарната група на социалистите и демократите. "Не става дума само да се съобразим с европейското законодателство, а и да приложим на принципа на съпричастност и ясно да заявим, че в ЕС няма граждани "втора класа", добавя той.

Пред ЕП еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон посочи, че ако ЕК изпълни задълженията си по действащото законодателство и върне временно визите за гражданите на САЩ, Вашингтон ще възстанови изискването за визи за всички граждани на ЕС. Тя настоя дипломатическите преговори да продължат за отпадането на визите за САЩ за гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Според нея Йохансон въвеждането на визи за САЩ би било контрапродуктивно: „Това ще подкопае постигнатия напредък в работата ни до този момент. Ако направим това, Съединените щати неминуемо ще наложат визи за всички европейски граждани - това е точно обратното на онова, което се опитваме да постигнем. Ще бъде трудно да обясним на гражданите на Европейския съюз как това ще бъде в техен интерес“.

По силата на европейското законодателство през 2014 г. ЕК отчете, че липсва т. нар. визова реципрочност и въпреки че гражданите на САЩ пътуват до ЕС без визи, Вашингтон запазва изискването за визи от гражданите на посочените четири европейски страни. През 2016 г. изтече срокът, в който ЕК трябваше да предложи връщане на визовия режим със САЩ по този повод, но вместо това представи седем съобщения, в които само обобщаваше хода на преговорите, припомня БТА..

Ако спази закона, ЕК трябва да предложи визите за граждани на САЩ да бъдат върнати временно, за срок от 12 месеца. Преди три години ЕП прие първата резолюция по този повод и оттогава няма съществено развитие.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови