Елена Йончева смята, че е по-добре да остане без имунитет

OFFNews 01 декември 2019 в 19:55 3280 0

В мой интерес е да бъда без имунитет. Искането на българската прокуратура имунитетът ми като евродепутат да бъде свален не е изненада за мен, каза евродепутатът Елена Йончева пред бТВ.

Тя обясни, че Европейският парламент се доверява на националните институции и българската прокуратура и че имунитетът е рутинна процедура. "Аз ще запозная моите колеги в ЕП с фактите, за да разберат те как един български гражданин и политик да бъде наказан, защото изнася тежки корупционни практики в Българи", коментира още Йончева. Очакванията й са да има реакция от новия главен прокурор Иван Гешев.

„В 100% от случаите имунитетът се сваля, защото Европейският парламент няма разследващи функции, той се доверява на българските институции. Внесох жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, получих отговор, че жалбата е приета”, допълни тя.

Лидерът на европейските социалисти и бивш интимен приятел на Йончева Сергей Станишев обяви, че я подкрепя. Той припомни, че
също е минал по този път и е бил със свален имунитет като евродепутат. „Познавайки я от толкова години, аз съм абсолютно убеден в нейната невинност разбирам как се чувства, защото минах в миналия парламент през същата процедура и аз настоявах за ускорена процедура”, посочи Станишев.

На упреците на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Йончева няма убедителни резултати в Брюксел, Йончева отговори, че борбата с корупцията не зависи само от нея. „Използвам всички инструменти в Европейския парламент, задавала съм конкретни въпроси към Тимерманс, Веря Юрова в Комисията по правосъдие. Правила съм остри изказвания относно корупцията и свободата на медиите в България. Явно няма достатъчно информация”, обясни Йончева.

Станишев пък обяви, че е изненадан от реакцията на БСП и схващането на левицата, че Елена Йончева е единствената отговорна за борбата с корупцията в партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови