Елена Йончева: Борисов за втори път отказа обяснения пред Европарламента

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2021 в 14:01 11535 0

Премиерът Бойко Борисов за втори път е отказал да дойде за обяснения за ситуацията в България пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона, в Европейския парламент. 

Групата е инструмент за „бързо реагиране“ на ЕП при съмнения за проблеми с демокрацията, основните права и върховенството на закона в държавите членки. В нея влизат 14 европейски депутати, а Елена Йончева е единственият представител от България.

"Новината от днешното заседание е, че той (Бойко Борисов) за втори път не е яви. Дълбоко разочароващо е, че един български премиер отново се скри от Европейския парламент. Ще припомня, че той не намери време да се яви през август, не намери време да се яви и днес", коментира Елена Йончева с уточнението, че това е безпрецедентен случай в историята на ЕП. В групата са канени премиерите на Малта и Словакия и те са се отзовали.  

Според Йончева реакцията на Борисов е смущаваща и дава основание на евродепутатите от всички политически сили да си направят съответния извод. Това означава също и че ще продължи натискът върху страната ни да дава отговори на конкретни въпроси. 

Мониторинговата група, която заседава при закрити врати, ще изпрати отново писмени въпроси и ще очаква конкретни отговори, посочи Йончева. Тя обясни, че не може да разкрие същността на въпросите и отговорите заради конфиденциалността, при която работи групата.  

Първото разискване за България беше на 28 август 2020 г. Тогава Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на институции на разискванията.

Мониторинговата група не остана доволна от отговорите и настоя за ново изслушване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови