ЕК зове България и още 21 страни от ЕС да приложат законодателството срещу терористичното съдържание онлайн

Държавите имат два месеца да отговорят преди да им бъде наложена наказателна процедура

OFFNews 26 януари 2023 в 14:58 2103 0

съдържание

Снимка Писабей

ЕК с ултиматум.

Европейската комисия призова България, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения Финландия и Швеция да спазват правилата за терористичното съдържание онлайн, съобщи БТА.

Комисията открива наказателни процедури срещу тези страни за нарушение заради неправилното прилагане на правилата. Пълното им прилагане е от основно значение за предотвратяване на терористите да злоупотребяват с интернет, за да разпространяват своята идеология, да сплашват, радикализират и вербуват граждани онлайн, се посочва в съобщение на ЕК.

Допълва се, че изискването за премахване на подобно съдържание до един час след подаването на сигнала, изпратен от съответните национални власти, задължава дружествата да предприемат мерки, когато на техните платформи е качено подобно съдържание.

След влизането в сила на правилата на 7 юни 2022 г. не всички държави от ЕС са приели необходимите мерки. Комисията е на мнение, че посочените държави не са успели да изпълнят изцяло задълженията си и сега разполагат с два месеца, за да отговорят на комисията. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура, се уточнява в съобщението.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София