ЕК: Закъсняхме с одобрението на ваксините

17 млн. европейци вече са ваксинирани срещу COVID-19, целта е до края на лятото да бъде постигнато 70% имунизационно покритие, заяви Урсула фон дер Лайен

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 11:35 653 0

Снимка БТА/AP

Закъсняхме с издаването на достъп до пазара на препаратите, бяхме оптимисти за производствените възможности и твърде уверени, че доставките ще пристигнат навреме, отчете днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент. 

Урокът е, че подценихме трудностите пред масовото производство. Подготвяме законодателство, което да позволи по-бързо одобрение на ваксините, добави председателят на комисията.

Бяха допуснати грешки и дълбоко съжалявам за решението, свързано с границата в Ирландия, поправихме се, заяви Фон дер Лайен. Не възнамеряваме да ограничаваме изпълнението на договори за износ на ваксини от ЕС, добави тя.

Осигурихме предварително милиарди евро за развитие на производствени мощности и сега очакваме предсказуемост. Ваксинацията в ЕС набира скорост, вече 17 милиона европейци бяха имунизирани. Запазваме целта до края на лятото да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните граждани на ЕС. Правилно беше заедно да поръчаме ваксините, иначе щеше да настъпи краят на нашата общност, заяви председателят на ЕК.

Тя отбеляза, че за производството на ваксините са необходими над 400 съставки, доставяни от над 100 дружества. Ще се постараем да осигурим достъп до всички сключени споразумения с производителите на ваксини, защото доверието се основава на прозрачност, заяви Фон дер Лайен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови