ЕК: В ЕС с една и съща марка се предлагат храни с различно качество

OFFNews 23 март 2021 в 15:17 2974 0

В ЕС се предлагат стоки с различно качество, но предлагани под една марка. Това стана ясно от данни от второ проучване за сравнение на качеството на хранителните стоки в ЕС, представени от ЕК по-рано днес, предаде БТА. 

Първото проучване затвърди съмненията, че има разлики в една трета от проверените изделия. Тези различия не са ясно видими от опаковката, а се забелязват при сравнение на описанието на съставките.

От второто проучване стана ясно още, че хранителните стоки, за които са използвани различни съставки, имат и различен вкус.

"Разликите в хранителните стоки не следват географско разпределение", отбеляза ЕК. 

Различия са установени в половината от проверените хранителни стоки, купени в България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения, Словакия, Белгия и Холандия.

Докладът от второто проучване показва, че някои от проверените стоки в България са с различно съотношение на влаганите съставки, както и че се използва фруктоза вместо захар. В газирани напитки, продавани у нас, се слага арабска дъвка, докато в страни от Западна Европа тази съставка липсва. Установени са и разлики в проверена марка кафе.

Проверката е показала също разлика в цветовете на напитки и зърнени закуски, продавани у нас,  както и по-високи количества на сол в чипса.  

"Най-често в по-бедните страни се влагат по-евтини съставки", показват данните.

През 2017 г. ЕК издаде насоки за прилагане на европейското законодателство за защита на потребителите и храните по съмнения за двойно качество на хранителните стоки в различните страни от ЕС. Година по-късно комисията предложи допълнителни правила, с които да се определи кога допускането на разлика в качеството на храните е подвеждащо действие.

Новите правила ще влязат в сила от юни догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови