Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕК ще включи санкциите по Магнитски в доклада си за България

OFFNews 15 юли 2021 в 16:45 2078 0

Европейската комисия ще вземе отношение по санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски" срещу българите, в следващия си доклад за върховенството на закона в ЕС.

Това съобщи Жюлиен Мусние от генералния секретариат на ЕК пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Докладите ще бъдат представени на 20 юли. По думите му България все още не е изпълнила изцяло част от препоръките в последния доклад на ЕК за повишаване на отчетността и за въвеждане на възможност за наказателно разследване на главния прокурор, предаде БТА.

България изпълни изискванията за прекратяване на механизма, но остава още работа, поясни Мусние. Той добави, че комисията поддържа връзка с българските власти по тези въпроси и отчете продължаващите обсъждания с Венецианската комисия и с Конституционния съд.

Мусние говори днес пред евродепутатите по повод най-новия доклад на ЕК по механизма за наблюдение на Румъния. Комисията представи нов доклад на Букурещ по-рано тази година и засега не е препоръчала прекратяване на механизма за Румъния, както направи през 2019 г. за нашата страна.

Евродепутатът Кристиан Терхеш попита кой е прав - ЕК, според която България е изпълнила условията за прекратяване на механизма, или САЩ, които са наложили санкции на "десетки" български граждани.

Елена Йончева попита дали ЕК все още е на мнение, че България отговаря на условията за отпадане на наблюдението по механизма, предвид санкциите от Вашингтон.

"България все още не е изпълнила едно от изискванията в доклада от 2019 г. по Механизма за сътрудничество и проверка – въвеждане на наказателна отговорност за главния прокурор. Българските власти знаят за този ангажимент. Необходимо е да се обмисли и решението на Конституционния съд (той отхвърли въвеждането на т.нар. над главен прокурор с последните изменения в Закона за съдебната власт) – то трябва да бъде анализирано", написа Елена Йончева във Фейсбук, като се позова на отговор от ЕК към нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews