ЕК ще съди България заради правилата за правата на жертвите на престъпления

OFFNews 16 ноември 2023 в 13:50 936 1

ЕК

Снимка Архив

Европейската комисия съобщи, че предявява иск срещу България пред Съда на Европейския съюз, тъй като нашата страна не е оповестила мерките за пълно въвеждане в националното законодателство на европейските правила за правата на жертвите на престъпления. Крайният срок за въвеждане на правилата изтече на 16 ноември 2015 г. , отбелязва ЕК, цитирана от БТА.

Европейските правила допринасят за защита правото на жертвите на престъпления на достъп до информация и до услуги за подкрепа. Всички жертви на престъпления в ЕС следва да получават подходяща информация, подкрепа и защита, и могат да участват в наказателното производство. Те следва да получават уважително отношение, проява на тактичност, разбиране, професионализъм, без никаква дискриминация от всички, които са в контакт с тях, пояснява комисията.

През 2019 г. ЕК образува 25 наказателни процедури срещу държавите от ЕС за непълно въвеждане на новите правила и досега всички са приключени, с изключение на производството срещу България.

През януари 2016 г. комисията изпрати официално уведомително писмо до нашата страна, през март 2019 г. предприе последващи действия. След множество контакти с българските власти след 2019 г. и като взе предвид последните отговори, ЕК реши да предяви иск, тъй като две разпоредби все още не са въведени в българското законодателство, се отбелязва в съобщението.

Комисията уточнява, че ще поиска от Съда на ЕС да наложи финансова глоба на нашата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

16.11 2023 в 14:15

"Крайният срок за въвеждане на правилата изтече на 16 ноември 2015 г. "


БКП-ГЕРБ-ДПС: "Виновни са ПП-ДБ, нищо не направиха по въпроса"