ЕК с предложения за подобряването на борбата с тероризма

Комисията предлага и допълнително финансиране за защита на обществени места

OFFNews 09 декември 2020 в 13:26 856 0

Снимка архив

Европейската комисия предложи част от европейските средства да бъдат отделяни за защита на т.нар. "меки цели" на терористите - обществени места и критична инфраструктура, предава БТА. 

Предложенията на ЕК идват на фона на зачестилите терористични атентати в Европа, както и след представения днес доклад за оценка на сигурността в ЕС през последната година. Сред препоръките на доклада е и необходимостта от повишаване на защитата на физическата и цифровата инфраструктура, както и борбата с дезинформацията.

Предвижда се да бъдат въведени допълнителни мерки за осигуряванена сигурността по гарите, около болниците, както и около електроцентралите. Според ЕК е необходимо европейски експерти да посетят държавите от ЕС за оценка на състоянието на критичната инфраструктура и за изготвяне на съвети за укрепване на сигурността. Комисията предлага също служител по сигурността да пътува в търговските полети. От ЕК настояват за проверки на всеки, който пресича границите на Съюза.

Комисията съобщи, че ще изготви и насоки за противодействие на разпространението на екстремистко съдържание онлайн, като ще предложи мерки за интегриране на затворниците с радикално поведение. Друга от предложените мерки, е забрана за носене на оръжие на граждани, на които им е било отказано издаването на разрешение в друга държава от ЕС.

Догодина ще бъдат предложени и правила за полицейско сътрудничество, за да се подобри противодействието на тероризма. Комисията предвижда продължаване на усилията за свързване на базите данни в ЕС по въпросите на миграцията, сигурността и проверките по границите. Очаква се Комисията да направи и предложения, свързани с използването на нови технологии с отношение към сигурността като дроновете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!