ЕК пусна информационно табло на правосъдието за 2016 г.

OFFNews 11 април 2016 в 13:24 1773 0

Европейската комисия публикува Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2016 г., в което се съдържа сравнителен преглед на ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на държавите — членки на ЕС.

Целта на таблото е да се окаже съдействие на националните органи, за да подобрят правосъдните си системи, като им предостави сравнителни данни, съобщиха от ЕК. 

За първи път Информационното табло ще включи резултатите от проучвания на Евробарометър, проведени, за да се изследва по-подробно усещането за независимост на съдебната власт в ЕС сред гражданите и предприятията.

То ще включи и нови показатели, по-специално относно съдебното обучение, проучванията сред потребителите в държавите членки, наличието на правна помощ и съществуването на стандарти за качество.

Четвъртото информационно табло на ЕС в областта на правосъдието показва, че усилията на държавите членки за подобряване на правосъдните системи продължават да дават резултати. Тези усилия са напълно оправдани поради ключовата роля на националните правосъдни системи за укрепване на принципите на правовата държава, за прилагане на законодателството на ЕС и за създаване на благоприятна за инвестиции среда, заяви правосъдният еврокомисар Вера Йоурова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!