ЕК продължава наказателната процедура срещу България заради правата на потребителите

OFFNews 27 януари 2023 в 15:16 1273 0

комисия

Снимка Архив

Европейската комисия

Европейската комисия обяви днес, че продължава с наказателната процедура срещу България, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Люксембург, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Швеция за това, че не са съобщили какви мерки са взели за въвеждане на правилата за защитата на потребителите.

Европейските правила предвиждат възможност за предявяване на общи искове от името на потребителите и дават по-строги правомощия за наказание на властите за защита на потребителите в държавите от ЕС.

Общите искове дават възможност например потребителска организация да търси обезщетение, замяна или поправка на дадена стока или услуга, за група потребители, които са били ощетени от търговец.

От влизането на правилата в сила през декември 2020 г. държавите разполагаха с две години, за да ги въведат в националното си законодателство и да съобщят на комисията за това.

Въпреки че повечето държави от ЕС продължават работата по приемането на промените, голям брой страни не успяха да съобщят какви национални мерки са предприели за пълно прилагане на правилата до крайния срок, определен за 25 декември 2022 г. Посочените държави ще получат официални уведомителни писма, пояснява комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!