ЕК призовава страните членки да секвенират генома на коронавируса, за да засичат мутациите

OFFNews 18 януари 2021 в 18:16 2171 0

Снимка Iakovos Hatzistavrou/EC - Audiovisual Service

Eврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис

Европейската комисия призовава страните членки да положат повече усилия за секвениране на генома на новия коронавирус, за да се засичат бързо вариациите му, каза пред Ройтерс еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис.

Учените смятат, че вариации на новия коронавирус са причина за резкия ръст на случаите на Ковид-19 в глобален мащаб. "Трябва спешно да направим повече за секвениране на генома на коронавируса в ЕС, за да идентифицираме вариациите му и да споделяме помежду си и информация. Това е критично важно", каза Кириакидис.

В повечето страни от ЕС досега е направено малко или нищо за секвениране на генома на новия коронавирус, което означава, че ако сред населението се развият по-опасни варианти на вируса, е малко вероятно те да бъдат идентифицирани.

"Готови сме активно да подкрепяме страните членки с експертиза, инфраструктура и финансиране, за да се повиши капацитетът в ЕС", каза тя.
Предложенията в тази област ще са част от документ за политиката на Еврокомисията по отношение на Ковид-19, който ще бъде публикуван във вторник преди видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък.

Основните вариации на новия коронавирус досега са откривани извън ЕС - във Великобритания, РЮА и Бразилия, макар че не е задължително те да са се развили в тези страни.

Близо 1,5 милиона нови инфекции се регистрират седмично в Европа, но повечето от страните в ЕС секвенират по-малко от 150 положителни теста седмично, като десет страни правят под 20 подобни изследвания в седмицата, сочат данни от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !