ЕК представя доклада си за върховенството на закона

OFFNews 13 юли 2022 в 07:57 1224 0

комисия

Снимка Архив

Европейската комисия

Европейската комисия ще представи на днешното си заседание годишните доклади за върховенството на закона за 27-те страни членки. По изключение еврокомисарите ще заседават в Люксембург, за да отбележат 70-ата годишнина от срещата на Върховния орган на Европейската общност за въглищата и стоманата - предшественик на настоящия ЕС, съобщава БНР.

Еврокомисарите ще отчетат напредъка на държавите в областта на правосъдните реформи, борбата с корупцията и свободата и плурализма на медиите, като докладите ще обхванат периода от края на юли миналата година до този момент. Те ще бъдат представени от зам.-председателя на Комисията за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс.

В миналогодишния доклад за България бе отчетено, че остава предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

Също така бе изразена загриженост за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, както и за назначенията на съдии на по-високи позиции, които според ЕК не се извършват прозрачно.

В доклада се посочваше, че все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!