ЕК предложи единна система за ДДС в Европа

OFFNews 08 април 2016 в 15:44 2317 0

Европейската комисия предложи план за създаване на единна система за ДДС в Европа.

Целта е системата за ДДС да стане по-опростена, по-добре защитена от измами и по-благоприятна за бизнеса.

Изчисления показват, че загубата в приходи от ДДС само от трансгранични измами е в размер на около 50 млрд. евро на година.

В плана се предлагат промени на основните принципи на бъдеща единна европейска система на ДДС, краткосрочни мерки за справяне с измамите, начини за осъвременяване на рамката за ставките на данъка и определяне на възможности за предоставяне на по-голяма гъвкавост при тяхното определяне на държавите от ЕС, както и планове за опростяване на правилата за ДДС за електронната търговия.

Според ЕК настоящата система на ДДС за трансгранична търговия е създадена като преходна, затова допуска извършване на толкова измами. 

Съгласно новите правила ще се промени начинът, по който се събират данъците, за да бъде системата по-добре защитена от измами. Ще бъде въведен общоевропейски интернет портал, за да се осигури проста система за събиране на ДДС за предприятията, както и по-устойчива система за събиране на приходи за държавите.

Предвижда се и възможност да се поддържа минимална стандартна данъчна ставка от 15 на сто и постоянно да се прави преоценка на списъка със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки. Втората възможност е да се премахне списъкът със стоки и услуги, за които могат да се прилагат намалени ставки.

Според оценки в рамките на бъдещата система на ДДС трансграничните измами биха могли да намалеят с около 40 млрд. евро (или 80 на сто) на година. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews