ЕК предлага забрана за продажбата на вещества, от които се правят бомби

OFFNews 18 октомври 2017 в 15:34 2190 4

Европейската комисия предложи мерки, насочени към ограничаване на достъпа до вещества, които се използват за производство на самоделни взривни устройства. 

ЕК предлага също план за действие за повишаване на готовността, устойчивостта и съгласуването в ЕС срещу нападения с химически, биологични, радиологични и ядрени вещества. Комисията отбелязва, че вероятността от такива нападения е малка. Предвижда се към Европол да бъде обособен научен център за защита от тези видове оръжия, съобщи БТА.

Предлага се също разширяване на възможностите властите да разшифроват данни при разследвания и наказателни дела, без да се допуска отслабване на криптирането на по-общо равнище и без да се засяга голям или произволен брой хора.

Мерките целят изчистване на пропуски, открити при скорошните терористични нападения в Европа. 

Комисията съобщи, че предоставя 18,5 милиона евро от фонда за вътрешна сигурност за проекти за подобряване на защитата на обществените места. Догодина ще бъдат отпуснати още 100 милиона евро в подкрепа на градовете, които инвестират в решения в областта на сигурността.

Догодина ЕК ще издаде нови насоки за подпомагане на държавите при разрешаването на въпросите, свързани със защитата на обществените места. Предвижда се частните дружества да бъдат привлечени в опазването на сигурността например в търговските центрове, на концерти и спортни обекти.

ЕК препоръчва на Съвета на ЕС да разреши започването на преговори за преразглеждане на споразумението за резервационните данни на пътниците с Канада и разширяване на сътрудничеството на Европол с външни за ЕС държави, сред които Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция. 

Комисията отбелязва, че работи по създаването на бъдещо европейско звено за разузнаване до 2025 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

25.10 2017 в 23:15

Кой ти каза, че няма да забранят содата бикарбонат?

15914

2

поп Дръвчо

18.10 2017 в 19:58

Поредното прехвърляне на проблем от болната глава на здравата.

За веществата деян-х писа, аз само да допълня и че това с разшифроването на данни е още по-голяма тесла.

5630

1

deyan_h

18.10 2017 в 17:19

Пак криви краставици? Забрана продажбата на лакочистител, белина, диетична сол, рафинирана захар .... Е, пак добре, че само "вещества", че иначе и тока, нали... само със справка.)))