ЕК праща два самолета за връщането на европейски граждани от Китай

Националната грипна лаборатория още не може да изследва китайски коронавирус

Последна промяна на 28 януари 2020 в 19:40 1758 1

Европейската комисия съобщи днес, че задейства механизма за гражданска защита за връщане на гражданите на ЕС от Китай като мярка срещу разпространението на новия вирус, съобщи БТА.

Задействането на механизма е поискано от Франция, която има нужда от консулско съдействие за извеждане на гражданите си от град Ухан. ЕС ще осигури два самолета за връщането на европейците от Китай, се посочва в съобщението. Допълнителна помощ ще бъде осигурена при поискване, допълва комисията. Уточнява се, че с европейски средства ще бъде покрита част от стойността на полетите.

ЕК заявява, че е в постоянна връзка с държавите от ЕС, със своите представителства в района на разпространението на вируса и с посолството на Китай в Брюксел. Първият полет ще отпътува утре от Франция, а вторият е насрочен до края на седмицата. Гражданите на ЕС в Китай могат да поискат съдействие да се върнат у дома, независимо на коя държава имат паспорт, пояснява комисията. Предвижда се на разположение да има 100 места във втория полет.

Засега е разрешено връщането само на онези, които не са болни и не проявяват признаци на заболяването. ЕК допълва, че е възможно в следващите дни да бъдат получени нови заявки за съдействиел

Външният министър Екатерина Захариева заяви в предаването "Лице в лице" по бтв, че ведомството е в непрекъснат контакт с 4-мата български студенти, които се намират в китайския град Ухан, откъдето тръгна новият коронавирус. "Извеждането на 4-мата българи в Ухан - града, център на заразата, е възможна опция... Следим ситуацията, в готовност сме. Но това е град в карантина, в контакт сме и с китайските власти. Не става въпрос за средства, а за координирани действия". обясни тя. Захариева каза също, че все още нито една държва не е извела своите граждани. "И четиримата българи искат да се върнат, те са добре засега, нека да спазват указанията на китайските власти. Готови сме да изпратим и правителствения самолет", заяви Екатерина Захариева.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов също обяви готовност да изпрати самолет, за да прибере блокираните в китайския град Ухан четирима български студенти. "Търсим начин да си приберем студентите от Ухан. Ще пратим самолет да ги прибере, колкото и да струва", каза министър-председателят.

Новият коронавирус, който тръгна от град Ухан, взе 106 жертви в Китай, а над 4000 са заболелите. Болни има в цяла Азия, САЩ, Европа.

Българин, завърнал се от китайската столица Пекин, е потърсил помощ в инфекциозната клиника на ВМА заради съмнения за новия китайски коронавирус, предаде БНТ. Според лекарите обаче симптомите му не приличат на тези на новия коронавирус. За крaтко мъжът е поставен под домашна карантина, но след това е бил приет в клиниката за наблюдение. Целта е да се избегнат евентуални усложнения, защото мъжът има и други заболявания.

ВМА е в готовност да изолира пациенти със съмнения за китайски коронавирус. Клиниката разполага със специална носилка и изолатор.

Засега Националната грипна лаборатория не може да изследва проби със съмнения за китайски коронавирус, защото не разполага с реактиви, каквото се очакват следващата седмица.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2774

1

zuljin

28.01 2020 в 20:13

Ама що направо не ги заведете на една 10 дневна екскурзия из Европа преди да ги върнете?
Нещо франсетата съвсем са загубили връзка с главния мозък.