ЕК отпуска още 700 милиона евро заради мигрантите

OFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 15:10 2335 2

Христос Стилианидис
Христос Стилианидис признава, че средствата са недостатъчни за справяне с кризата

Европейската комисия одобри днес отпускането на общо 700 милиона евро за следващите три години за хуманитарна помощ за страни от Европейския съюз, предаде ТАСС. Това е съобщил еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис. 

На първо време част от парите ще бъдат предназначени за Гърция, която има сериозни проблеми със справянето с мигрантския поток.

Драматичната ситуация по т.нар. "Балкански път" на мигрантите принуди Европейската комисия да предприеме спешните мерки.

Стилианидис предложи отпускането веднага на триста милиона евро и на още 400 милиона през следващите две години. Тези пари ще се използват от всички страни от Европейския съюз в случаи на хуманитарни кризи.

Той обаче призна, че средствата са недостатъчни за справяне с кризата. 

В момента в Гърция има около 20 хиляди мигранти, дошли главно от Турция, които искат да се придвижат на север към Западна Европа. Те не могат да направят това, след като Австрия обяви, че ще приема едва по 80 души на ден.

Това принуди останалите страни по веригата също да намалят драстично броя на мигрантите, които приемат, защото нито една държава не иска да се превърне в чакалня.

Част от мигрантите са бежанци от войната в Сирия, но друга част не отговарят на условията за получаване на убежище, а и често не искат да бъдат регистрирани и да останат в страна, различна от Германия. Безконтролното движение на големи маси хора постави на изпитание Шенгенското пространство без граници.

Парите ще бъдат осигурени от преразпределяне на многогодишния европейски бюджет и няма да засегнат средствата за хуманитарна помощ за държави извън Европейския съюз.

В Брюксел в понеделник ще има среща на върха Европейски съюз - Турция, на която се очаква да бъде изискано от Анкара да изпълнява ангажимента, който вече пое, за драстично намаляване броя на мигрантите, отправящи се към Гърция.