ЕК обмисля премахването на митата за внос от Украйна

Елена Николова 27 април 2022 в 14:38 1051 0

Европейската комисия предложи днес да спре за една година митата за внос от Украйна за Европейския съюз. Целта е да се подпомогне увеличаването на износа на Украйна за ЕС, както и облекчаването на "трудното положение на украинските производители и износители, изправени пред последиците от руската военна инвазия". 

Мярката ще доведе и до спиране на всички антидъмпингови и защитни мерки на ЕС за износа на стомана от Украйна, отбелязват от ЕК. 

„Непредизвиканата и неоправданата агресия на Русия се отразява сериозно на украинската икономика. Разговарях с президента Зеленски за начини за подкрепа на икономиката, извън макрофинансовата помощ и безвъзмездните средства, които предоставяме. И двамата сме съгласни относно критичното значение на бързото и широко суспендиране на вносните мита за стимулиране на икономиката на Украйна", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

По думите й именно тази стъпка на Комисията е отговор на призива, като премахването на митата значително ще улесни износа на украинските промишлени и селскостопански стоки за ЕС. 

"ЕС никога досега не е прилагал такива мерки за либерализация на търговията, които са безпрецедентни по своя мащаб: предоставяне на Украйна нулева мита, нулева квота на достъп до пазара на ЕС", допълни изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис. 

ЕС вече предприема мерки на място (в Украйна - бел. ред) за улесняване на сухопътния транспорт на стоки, за да помогне за изнасянето на украинските продукти.  Например, Комисията вече започна да либерализира условията за украински шофьори на камиони, превозващи стоки между Украйна и ЕС, както и улесняване на транзита и използването на инфраструктурата на ЕС за насочване на украинския износ към трети страни. Тези мерки ще добавят така необходимата гъвкавост и сигурност за украинските производители, отбелязват още от ЕК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови