ЕК има план, който ще позволи на банките да продължат да отпускат кредити

OFFNews 28 април 2020 в 17:04 2381 0

Европейската комисия обяви днес, че е приела банков пакет, който да гарантира, че банките ще продължават да отпускат заеми на домакинствата и бизнеса, за да се противопоставят на сериозното негативно въздействие на пандемията от COVID-19, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

ЕК заяви, че ще работи съвместно с европейския финансов сектор за "разработване на най-добрите практики" в опит да се предоставя по-нататъшна подкрепа на гражданите и предприятията.

"Ние подкрепяме домакинствата и бизнеса, доколкото можем, за да се справят с икономическия спад в резултат на коронавируса ", заяви вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис и добави, че "ние използваме пълната гъвкавост на банковите правила на ЕС и предлагането на целенасочени законодателни промени, за да се даде възможност на банките да поддържат отворени крановете за ликвидност, за да могат домакинствата и компаниите да получат необходимото финансиране".

Заради това ЕК изготви пакет от временни "бързи корекции", предлагащи банкови капиталови облекчения, които биха подкрепили допълнителното кредитиране в размер до 450 милиарда евро за европейските компании, борещи се с дълбоката рецесия.

Комисията подкрепи и изявленията на регулаторните органи, че банките трябва да се въздържат от изплащане на дивиденти или да правят обратно изкупуване на дялове в момент, в който те получават капиталови облекчения.

„За банките, ограничаването на размера на бонусите, изплащани на висшето ръководство и на високите печалби в тези предизвикателни моменти, също е начин да се изрази солидарност със засегнатите от коронавирусната пандемия", отбеляза ЕК.

Банки като UniCredit и Deutsche Bank вече започнаха да съобщават за увеличаване на заделените техни провизии за лоши кредити с оглед на дълбоката рецесия, която ще последва въведените строги карантинните мери в Европа за борба с пандемията.

Пакетът на ЕК предлага гъвкавост по отношение на начина на изчисляване на провизиите и забавяне на евентуалното им попадане в капиталовия буфер на дадената банка, за да се избегне намаляване на банковото кредитиране с оглед на нарастващите лоши заеми в резултат на вирусната пандемия.

Според ЕК забавяне на кредитното обслужване не трябва автоматично да води до по-строго счетоводно третиране на съответните заеми.

Ройтерс отбелязва, че висш европейски представител е изчислил, че банките от еврозоната могат да се сблъскат с нужда от допълнителни провизии в размер на 100 милиарда евро през 2020 г., но капиталовото облекчение, предложено днес от ЕК, означава, че те все още ще могат да подкрепят допълнително кредитиране на стойност до 450 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови