Джефри ван Орден: ЕС направи голяма грешка със затварянето на блоковете в АЕЦ Козлодуй

OFFNews 23 януари 2020 в 23:21 4893 1

Снимка europa.eu

Седмица преди официалното оттегляне на Обединеното кралство от ЕС британският евродепутат Джефри ван Орден определи като "изключително грешна преценка" решението на Европейската комисия да се затворят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщава БНР.

Ван Орден беше докладчик за България преди присъединяването ни към ЕС. Сега е депутат от групата на Европейските консерватори и реформисти.

"О, за "Козлодуй" се борих много здраво, за да запазя 3-тия и 4-тия блок. Съвсем скоро казах, че Европейската комисия направи грешна преценка, като настоя за преждевременното им затваряне. Много пари бяха похарчени за подобряването на тяхната безопасност и нямаше причина животът им да не бъде удължен с още 20-30 години. България беше нетен износител на електрическа енергия, а след това почти се превърна във вносител. Точно във времето, когато се опитвахме да стимулираме икономиката, не мисля, че затварянето на двата основни снабдителя на страната беше в помощ на тази цел" - коментира Джефри ван Орден.

Според него в моментъа ЕС прави всичко възможно, за да отнеме правомощията на страните членки и да ги делегира изцяло на Брюксел:

"Една от областите, в които работих доста време, е сигурност и отбрана. Само че в момента има много силно движение в ЕС да се премахне ветото на страните членки във външната политика и отбраната. Тук искат нещата в тези области да се решават повече или по-малко от Брюксел, или всъщност от Париж и Берлин. Също така искат да се отърват от ветото на страните членки върху данъчното облагане. И като се започне с отнемането на властта на националните правителства в тези области, започвате да се питате какво им се оставя. Точно това е причината ние да се оттеглим. Надявам се останалите да се опитат да променят посоката, в която се движи ЕС" - твърди британският евродепутат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

24.01 2020 в 00:42

А какво правихте тука преди 30 години? Преди 130? Преди 200? Защо не спряхте тогавашните си френски приятели поне за Козлодуй?
Разбирам, че като дойде умирачката, от възраст например, хората започват да лъжат по-малко. А защо са лъгали много, когато са били в джаза - не казват:)
Бегай, батка. И ти беше един от душманите на мойта страна, докато беше на коня. Сега не приемам извиненията ти. Мри както искаш, от мене прошка няма.