Джамбазки обвини Евросъюза в лицемерие заради българското вино

OFFNews Последна промяна на 30 август 2016 в 09:53 10081 7

"Европейският съюз е съюз на лицемери и двойни стандарти", написа българският евродепутат Ангел Джамбазки в писмо до медиите.

Той настоява за открит дебат в Европейския парламент по темата за свободата на доставката на стоки и търговията.

Повод за това е отговор до него от Европейската комисия относно нарушения на разпоредбите за единния европейски пазар от страна на скандинавските държави.

Представителят на ВМРО – Българско национално движение описва редица случаи, в които държави-членки създават изкуствени бариери (законови и фактически) пред свободната търговия.

Той привежда пример с блокирането на вноса на български вина в скандинавските държави. Оказва се, че Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия са наложили държавен монопол върху продажбата на алкохол.

Производителите са ограничени в своите предложения в отговор на посочените от всеки монопол спецификации в офертите за закупуване на вина за продажба на дребно в съответната държава. Спецификациите засягат категориите продукти (червени или бели вина, биологични вина, сортове грозде) и най-вече цените.

Също така всеки монопол има правомощието да решава произволно кои продукти могат производителите от определена държава на произход да предлагат на пазара.

Например българско вино никога не би могло да се конкурира с френско вино, защото българското вино никога няма да бъде считано за толкова добро, колкото е френското вино. Тази политика за закупуване на монополите възпрепятства вноса и конкуренцията, защото производителите са ограничени да предлагат единствено категориите продукти, посочени от монопола, вместо да предлагат цялата си гама от продукти (биологични вина, по-висококачествени бутикови вина, вина от местни сортове грозде и т.н.)

Според Ангел Джамбазки това е практика в най-различни сфери и тя е не е патент само на скандинавските държави.

Българският представител привежда конкретния пример с вината като илюстрация на двойните стандарти, които прилага и поддържа Европейският съюз. Според него вината за този двоен стандарт е колкото на отделните държави-членки, толкова и на Европейската комисия, която знае и вижда, но охотно си затваря очите.

"Позната до втръсване е мантрата, че ЕС се крепи на свободата на движение на стоки, но когато имаме едно системно нарушение на това правило, започваме да се питаме каква точно свободата на стоки има в ЕС. Има стотици, ако не хиляди примери за ограничаване на конкуренцията и Еврокомисията си затваря очите", казва Джамбазки.

"Българското правителство трябва да постави ребром въпроса и да настоява за решение. Не може да искат от нас да изпълняваме и преизпълняваме правилата, а другите държави да ги нарушават в наш ущърб. Ясно е, че ЕС се нуждае от пълномащабна реформа. Няма друг начин. В този си вид нито ЕК, нито Европейския парламент, нито ЕС като цяло са ефективни", категоричен е евродепутатът.

По думите му ЕС е "раздута бюрократична машина, която обслужва частни/корпоративни интереси за милиарди и ощетява цели държави, нации и производители".

"Лицемерно е сутринта да ни проповядват за свободен пазар, на обяд да блокират износа на български стоки, а вечерта да ни държат сметка какво се направили като реформи и какво не сме. България далеч не е най-големият грешник в ЕС", е становището на Джамбазки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25765

8

Victimized

30.08 2016 в 18:25

Истината е , че всяка друга държава от ЕС си прави регулация на вноса , ние единствено сме с широко отворени бузи , за всякакви чужди боклучави стоки и стратегически инвеститори . И е ясно вече , че това правителство официално ще погребва българската икономика ..

11751

6

Big Smile

30.08 2016 в 17:01

Този какво иска - българските алкохолни и цигарени босове да се вихрят в Скандинавия и да пробутват ментета без акцизи и бандерол?
Какво очакваме от Европейския парламент като изпращаме там такива боклуци - да ни ядат парите!?!

10377

5

bloodymary

30.08 2016 в 11:26

Общи разъждения за маса. Така присъщи и галещи ухото на бг. евробабаитлък. Не допринасят за никакъв дебат.Което лесно може да се проследи.

12613

3

Чичо ви

30.08 2016 в 10:42

Абе ще се сетите най-накрая...

15614

1

OTBPAT

30.08 2016 в 10:08

"защото българското вино никога няма да бъде считано за толкова добро, колкото е френското вино"

Дали пък не е там разковничето... някой трябва и да пожелае да го купи :)

Безспорно големите пошибват малките, но не сме в СИВ, че да ти взимат всичкия боклук без въпроси